Hoek Hoveniers past alternatieve manier van snoeien toe: fracture pruning
NIEUWS
Nino Stuivenberg,
maandag 28 november 2016
53 sec
Fracture pruning is een snoeitechniek om bomen in te nemen, waarbij de takken bewust af mogen scheuren en grotere afgescheurde stompen blijven behouden. Hoek Hoveniers heeft deze techniek inmiddels in de praktijk toegepast.
Na zijn grootste omvang te hebben bereikt, komt de boom in een fase van ouderdom of aftakeling. De boom krijgt steeds meer last van aantastingen en mechanische verzwakkingen. Een vaak gezien gevolg is dat de boom hol wordt en de kroon kleiner. Moeder Natuur helpt het proces van het reduceren van de kroon; door wind en zwaartekracht breken (grotere) takken af. Met fracture pruning is het de bedoeling om de helpende hand van Moeder Natuur zoveel mogelijk na te bootsen. Bomen reageren op fracture pruning met een betere en meer verspreide hergroei dan bij knotten of kandelaberen. De snoeitechniek vereist een grote mate van vakmanschap en ervaring, waarbij het inschatten van gewicht en valrichting cruciaal is.
Ecologische meerwaarde De techniek wordt toegepast om bomen in te nemen zodat deze veilig kunnen blijven staan. Een bijkomend voordeel is dat de ruwe wonden grote ecologische meerwaarde hebben. Alle echt oude bomen zijn in min of meerdere mate hol. Juist aan deze holten is een enorm tekort in de Nederlandse natuur. Vanuit natuurbeheer kan deze manier van snoeien gewenst zijn om interessanter en meer doodhout te creëren. Het overleven van de boom is dan minder van belang. Wanneer dit bij exoten of ongewenste soorten gebeurt, slaat men twee vliegen in een klap.
Hoe werkt fracture pruning precies? Bekijk onderstaande video, gerealiseerd door het bomenteam van Hoek Hoveniers.
In het eerste deel is de klimmer is gezekerd met een enkele lijn. Bij het gebruik van een motorkettingzaag is dat gevaarlijk, omdat het heel makkelijk is een lijn door te zagen. Hier had een 2e lijn of een fliplijn gebruikt moeten worden, zoals het filmpje laat zien bij het zagen in andere bomen.
Verder, door de manier van zagen ontstaat een zogenaamde 'tree barber-chair'. Door het vertikaal opscheuren van het hout komt er, zoals in het filmpje te zien is, een afgescheurd stuk hout in een cirkelbeweging richting de keel van de klimmer. Dat scherpe hout kan heel makkelijk de luchtpijp of bloedvaten beschadigen.
Tenslotte, de klimmer zaagt met 1 hand. Dat is altijd een risico omdat de kettingrem niet zal werken bij onverwachte bewegingen van de kettingzaag. Juist bij opscheuren krijg je zo'n beweging van de draaiende kettingzaag naar de klimmer en de klimlijn toe.
Hoek Hoveniers vrijdag 6 januari 2017
Dank voor je reactie GStarre. De argumenten in de reactie zijn geldig en horen bij een normale uitvoering van normaal werk. De uitzonderingen op de gestandaardiseerde techniek zijn bewust gemaakt en de risico’s zijn meegewogen in de last minute risk assessment. Misschien dat de filmbeelden net niet de gehele praktijk van het getoonde snoeiwerk laten zien. Bij het zagen is een hand gebruikt om meer afstand te kunnen houden en de klimmer is bij het afscheuren altijd schuin naar achter boven en opzij om wat er ook gebeurt buiten de gevarenzone te blijven.