Whatsapp Facebook X RSS feed

Groen in tijden van corona

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, zaterdag 28 maart 2020
88 sec


We leven in bizarre tijden. Nog maar twee, drie weken geleden was er geen coronavuiltje aan de lucht, maar inmiddels ligt het hele land zo goed als stil.


Ook de groene sector wordt zwaar geraakt. Golfbanen en sportclubs sluiten verplicht hun deuren, maar ook hoveniers en groenvoorzieners hebben op grote schaal te maken met de impact van het virus. De meeste ondernemers zijn waarschijnlijk nog te zeer in shock om zich exact te realiseren wat er aan de hand is en wat precies het effect van dit alles is. Maar dat effect is er en het zal groot en bij tijden zelfs desastreus zijn.

Het effect is groot en zal bij tijden desastreus zijn

Iedere ondernemer weet het; je wordt soms geconfronteerd met zaken die je niet verwacht had en waar je feitelijk ook geen invloed op kunt uitoefenen. Nu gaat het allemaal wel heel snel. De hele coronacrisis is begonnen met een klein en onbeduidend voorval: één inwoner van Wuhan die zijn vleermuissaté niet goed heeft verhit. Bijna te lullig voor woorden, maar dit voorval zet de hele wereld, de complete groene sector en het verdienmodel van talloze kleine en grote ondernemers op zijn kop.

Overigens zijn er ook ondernemers en ondernemingen die nu al profiteren van deze crisis. Gisteren puilde Twitter uit met foto's van wachtrijen voor coffeeshops, van klanten die nog net voor de lockdown een voorraadje weed wilden inslaan. Vandaag stonden dezelfde rijen voor de gemeentelijke vuilstort. Mensen gebruiken het verplichte thuiswerken om hun tuin op te knappen. Henk Jan Bijmolt van Gadero blogde vandaag op onze site dat zondag 15 maart zijn beste dag ever was.

Veel mensen in de groene sector zijn zelfstandig ondernemer en bijna iedereen in de sector is ondernemend van aard

Hoe gaan we dit allemaal oplossen? Ik weet het niet, maar er is één voordeel. Veel mensen in de groene sector zijn zelfstandig ondernemer en bijna iedereen in de sector is ondernemend van aard. Ondernemers reageren anders op een crisis dan andere mensen. Het Chinese teken voor crisis bestaat niet voor niets uit de tekens 'probleem' en 'kans'. Henk Jan Bijmolt is een aardig voorbeeld daarvan, maar het vriendelijke appje van buurvrouw Patricia: 'Heeft nog iemand hulp nodig?' in de Whatsapp-groep van mijn buurt hoort daar net zo goed bij.
Als vakblad voor de groene sector hebben wij met dezelfde onzekerheden te maken als iedereen in de sector, maar wij willen ons wel vasthouden aan die twee Chinese tekens: 'probleem' en 'kans'. Dat willen wij de komende weken graag op onze websites en in onze vakbladen etaleren. En hopelijk is dat virus van 'uitdagingen en kansen' sterker dan de voorbijganger corona.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Ben Demmer
Wednesday 18 March 2020
Dag collega's
Er is geen beter moment om door te zaaien dan nu. Velden die in het voorjaar braak liggen. Ongekend. Wacht niet de grootonderhoudsperiode af maar maar, voor zover het nog kan, nu aan de slag. Maak afspraken rondom doorzaaien!
Doen!!!
Pak minimaal 40 tot 60 % van de totale hoeveelheid gepland graszaad. Maak van de nood een deugd. "ieder nadeel heb z'n voordeel.."
Groet Ben Demmer
Ewoud van de Wetering
Thursday 26 March 2020
Beste lezer, beste collega's,
Laat je kunstgrasvelden nu schoner dan schoon worden. Breng voldoende micro-organismen aan. Dat doen wij met MO5 Sport. Zij gaan aan het werk en ruimen al het organisch materiaal tussen de kunstgrasvezels op. Ze kunnen heerlijk ongestoord hun gang gaan, vermeerderen zich zelf en verteren alles tot er niets meer van over is. Opgeruimd staat netjes, nu doen!
Vriendelijke groeten, Ewoud van de Wetering. Algavelan Nederland
J de bruin
Sunday 29 March 2020
Leuk stuk
Anton Braat
Tuesday 14 April 2020
Geachte Heer van Iersel,

Zou chlorophil het antivirus zijn tegen Codic19?

Leuk stuk overigens of is de wens de vader van de gedachte?
Anton Braat


download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
TRENDING
Groene transfers van juli
01-07-2024 | NIEUWS
Groene transfers van juni
10-06-2024 | NIEUWS
Groene transfers van mei
06-05-2024 | NIEUWS
Groene Transfers van maart
04-03-2024 | NIEUWS

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
De vier beloftes van NWST
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Abonneren
Adverteren
MEER
Whitepaper 'Alle hoveniers aan de laadpaal'
Groenversneller
Green Gala deelname
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
CONTENTFORMULIEREN
Circulair Spelen Award
Nieuwe planten in Business
Gras Innovatie Award
Nationale Klimaat Expo 2024
Vakblad De Hovenier: Projectenparade
Vakblad Stad + Groen: Groen, groener, groenst
Vakblad Boom in Business: Projectenparade
Vakblad Boomzorg: Spraakmakende boomprojecten
Vakblad Fieldmanager: Perfect Pitches
Contentformulier
Vakblad Greenkeeper: Natuur op de golfbaan
Mooiste Houtproject in de Tuin
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER
CONTENTFORMULIEREN