Whatsapp Facebook LinkedIn RSS feed

Stokzagentest

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 15 maart 2013
54 sec


Een stokzaag bestaat vooral uit een steel en een zaagblad; daar is zo voor het gevoel niet veel variatie mogelijk. Tuin en Park Techniek voert een multitest uit waarin vijf modellen het tegendeel aantonen: de verschillen per merk en type zijn groot.

De beide versies van Wolf (de lange en de nog iets langere) zijn per meter werklengte goedkoop en licht. Dat de steel en daarmee het zaagblad daardoor wat beweeglijk zijn, levert voor een doorsnee gebruiker geen problemen op. De professional die zijn tanden ook in dikke takken wil zetten is echter wat beter af met de soliede stokken en agressieve zaagbladen van de beide Stihls. Kwaliteit heeft echter wel zijn prijs en zijn gewicht.

Dubbele telescoop
De lange en de nog langere Stihl wegen resp. 1,80 en 2,45 kg, vergeleken met 1,20 en 1,60 kg voor de beide Wolfs. Met de dubbele telescoop van de lange Stihl kun je tot een hoogte van zes meter takken zagen, maar voor dagelijks allround gebruik zijn de 2,45 kg aan gewicht eigenlijk al aan de hoge kant.

Dat geldt dus ook voor de 8,8 kg van de HT 131, de motorische versie van Stihl. Het meeste gewicht hangt weliswaar aan een draagtuig, maar het is een zaag waar je vooral goed mee kunt werken (en dikke takken door kunt zagen) als je hem rechtop kunt houden. Dan kunnen de armen deze zaag redelijk de baas. Maar om constant op verschillende hoogtes en daarmee onder verschillende hoeken te werken, is de hefboomwerking van een kettingzaag aan een lange stok te groot. Dat houdt de gemiddelde Nederlander geen half uur vol. Bron: Tuin en Park Techniek



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Ludo van Mil
dinsdag 19 maart 2013
Goh....een mulitest...dan verwacht ik ook een eerlijke competitie en een uitgebreid arsenaal aan stokzagen. Mis o.a. de zagen van Silky en er zijn vast nog meer merken.
Voor een boomverzorger die zijn vak en vooral de bomen serieus neemt, zal nooit (!) een kettingzaag op stok gebruiken. Omdat het echt goed afzagen van een tak niet mogelijk is, kans op beschadigen van het cambium is te groot of er blijft een stompje achter. Op hoogte heb je onvoldoende controle over de zaag. En dat zeg ik uit ervaring. Dan maar de stok- of nog liever handzaag of een kettingzaag op een ladder of hangend in een touw. (en dat alles natuurlijk in een gordel, dus veilig (-;
Met vriendelijke groeten. Ludo van Mil / boomverzorger /ETW / Den Dungen
willy detiger
maandag 23 juni 2014
Geen Silky? Geen ARS ? Wel een motorstokzaag? Ludo, je hebt helemaal gelijk en Tuin en Park Techniek? moeten we jullie als boomverzorgers werkelijk nog serieus nemen? Reclame o.k. maar dan wel met een serieuze test.
Willy detiger
Venray

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
De vier beloftes van NWST
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Abonneren
Adverteren
MEER
Whitepaper 'Alle hoveniers aan de laadpaal'
Groenversneller
Green Gala deelname
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
CONTENTFORMULIEREN
Nieuwe planten in Business
Groene Sector Vakbeurs 2025
Nationale Klimaat Expo 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties
Vakblad De Hovenier: Projectenparade
Vakblad Stad + Groen: Groen, groener, groenst
Vakblad Boom in Business: Projectenparade
Vakblad Boomzorg: Spraakmakende boomprojecten
Vakblad Fieldmanager: Perfect Pitches in projectenparade
Vakblad Greenkeeper: gave projecten op de golfbaan
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER
CONTENTFORMULIEREN