Whatsapp Facebook X RSS feed

NWST en partners vechten samen tegen ontbossing van Afrika

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 24 januari 2020
97 sec


NEWTREES: op eigen houtje ontbossing tegengaan

Binnen dertig jaar 600 vierkante kilometer aan bos aanplanten in Kenia, dat is de droom van Roeland Lelieveld met zijn sociale onderneming Africa Wood Grow. Africa Wood Grow gaat ontbossing, verwoestijning en bodemerosie tegen en tegelijkertijd zorgt het voor een eerlijk en constant loon voor lokale boeren. Dit mooie doel wordt sinds kort gesteund door NWST en partners.

Johan Oost ontvangt het Newtrees-plakkaat van Hein van Iersel
Johan Oost ontvangt het Newtrees-plakkaat van Hein van Iersel

Africa Wood Grow (AWG) bestaat enerzijds uit een commercieel bosbouwbedrijf met vier Keniaanse 'bosfarms' en anderzijds een anbi-instelling. Partners van NWST kunnen er sinds kort voor kiezen om maandelijks 1 procent extra te betalen. Dit bedrag wordt vervolgens door NWST verdubbeld en overgemaakt aan Africa Wood Grow, waarmee hopelijk binnen dertig jaar 600 vierkante kilometer bos kan worden aangeplant in Kenia en de verwoestijning kan worden gestopt. De anbi-stichting van AWG richt zich met name op de ontwikkeling van het gebied, voorlichting en steun aan lokale boeren, zodat zij zich kunnen aansluiten bij de 'bosfarms'.

Hoofdredacteur Hein van Iersel: 'Ik heb vorig jaar kennisgemaakt met Roeland Lelieveld en zijn bedrijf. Met vier farms gaat Lelieveld ontbossing en bodemerosie tegen, waardoor het gebied weer een vruchtbare bodem krijgt en de boeren een toekomst. Hoewel Lelieveld nog geen 35 jaar oud is, is hij al dik tien jaar bezig met zijn missie.' Een missie die niet ongezien blijft: Lelieveld kwam vorig jaar als nieuwkomer hoog binnen in de Trouw Duurzaam Top 100. Ook heeft de Hagenaar al meerdere malen het landelijk nieuws gehaald en geeft hij in heel Nederland lezingen.

Naast zijn Keniaanse bedrijf en zijn missie is Lelieveld ook boombeheerder in Den Haag. Een ideale, maar ook hoognodige combinatie: een vierde deel van zijn ambtenarenjaarsalaris gaat naar AWG. En, zo zegt Lelieveld: 'Ambtenaren hoeven maar zelden over te werken.' De avonden zijn immers voor Africa Wood Grow.

In eerste instantie zeiden drie partners van NWST ja tegen dit voorstel en met hun hulp worden er weer méér nieuwe bomen in Afrika geplant. Dolmans Landscaping, IPC Groene Ruimte en Donker Groep hebben als eerste toegezegd om de missie van Lelieveld te steunen. Op maandag 18 november maakten de bedrijven dit gezamenlijk bekend tijdens de NWST Content Partnerbijeenkomst in Driebergen op landgoed De Horst.

Inmiddels hebben tien partners zich bij Newtrees aangesloten: Dolmans Landscaping, IPC Groene Ruimte en Donker Groep, Krinkels B.V. (lees hier), De Eijk Groep (lees hier) Nationale Bomenbank (lees hier), Greenmax , Grave Ground Solutions, Infogroen, GTJ Green Technology Janssen en FPS-Electric (Alltrec).


Mart Hoppenbrouwers (Dolmans Landscaping Group) en Hein van Iersel (NWST)
Erik Poelman (IPC Groene Ruimte) en Hein van Iersel (NWST)
Marc Bolier, ceo van Krinkels en Hein van Iersel (NWST) op het hoofdkantoor van Krinkels in Breda.
Marc Bolier, ceo van Krinkels en Hein van Iersel (NWST) op het hoofdkantoor van Krinkels in Breda.
Algemeen directeur Erik Punt (rechts) en Arie van Rijssen (midden) van De Eijk Groep en Alberto Palsgraaf (NWST, links).
Algemeen directeur Erik Punt (rechts) en Arie van Rijssen (midden) van De Eijk Groep en Alberto Palsgraaf (NWST, links).
Directeur Dirk Doornebal (rechts) met Alberto Palsgraaf van NWST (links)
Sharell Hoogervorst en Eric van Oss
NWST is druk bezig nieuwe partners te werven die met ons bereid zijn een steentje bij te dragen aan Africa Wood Grow. Dit artikel, dat 21 november 2019 voor het eerst gepubliceerd, wordt dan ook continu aangepast en uitgebreid.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Jos Reinhoudt
Friday 31 January 2020
Beste mensen,
Leuk om jullie bericht over Newtrees te lezen! Heel interessant.
Een vraag: over drie weken vlieg ik naar Kenia om daar bij SIB Kenya een project te doen rondom herbebossing. Dit project is nog in een vroege fase, maar het richt zich op herbebossing, klimaatcompensatie, biodiversiteit en landschapsherstel, ism het Kaniaanse bedrijfsleven. Kan ik tzt eens contact opnemen of langskomen op een van jullie locaties? Je weet maar nooit of een samenwerking mogelijk is. Alvast dank voor jullie reactie.
Met vriendelijke groet,
Jos Reinhoudt
06 20408049
Willemijn van Iersel - redacteur
Monday 17 February 2020
Beste Jos,

Om langs te komen in Kenia raad ik je aan om contact op te nemen met Roeland Lelieveld via: roelandlelieveld@africawoodgrow.com.
Ron Theunisz
Thursday 24 September 2020
Wij hebben een stuk land in Muliluni, Ukambani. Ik heb al langer het idee om een deel daarvan (voedsel) bos te maken. Wellicht hebben jullie ideeën. Hogeschool Larenstein zoekt mogelijk nog stageplekken voor de opleiding Tropical forestry, daar heb ik ook al een keer mee gesproken. Wellicht kan er een leuk project uit voortkomen.

Groet, Ron Theunisz
Ecoloog, groene ingenieur.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
De vier beloftes van NWST
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Abonneren
Adverteren
MEER
Whitepaper 'Alle hoveniers aan de laadpaal'
Groenversneller
Green Gala deelname
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
CONTENTFORMULIEREN
Circulair Spelen Award
Nieuwe planten in Business
Groene Sector Vakbeurs 2025
Nationale Klimaat Expo 2024
Vakbeurs Sportaccommodaties
Vakblad De Hovenier: Projectenparade
Vakblad Stad + Groen: Groen, groener, groenst
Vakblad Boom in Business: Projectenparade
Vakblad Boomzorg: Spraakmakende boomprojecten
Vakblad Fieldmanager: Perfect Pitches in projectenparade
Vakblad Greenkeeper: gave projecten op de golfbaan
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER
CONTENTFORMULIEREN