Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

In Belgie is op veel plekken klimaatadaptieve verharding in de tuin verplicht

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 30 augustus 2021
83 sec


Een tuinpad naar je moestuin. Een gezellig terras. Een handige oprit of parkeerplek voor je deur. Verharding in je tuin komt op verschillende plekken van pas. Maar wat dan met de waterinfiltratie? Kan je verharding nog wel verantwoorden in deze tijden van waterproblemen? Natuurlijk, er zijn talrijke opties om delen van je terrein te verharden zónder de waterdoorlaatbaarheid tegen te gaan.

De Aviena Circle van Ebema Stone&Style
De Aviena Circle van Ebema Stone&Style

Onze Belgische buren hebben het al langer door dat waterinfiltratie op een perceel belangrijk is. In Belgie zijn dan ook strikte regels omtrent delen rondom je woning verharden. Zo moet je een vergunning aanvragen als je meer dan 80m2 in je tuin verhardt, met uitzondering van noodzakelijke toegang of oprit naar de woning. In veel Belgische gemeenten is waterdoorlatende verharding bovendien wettelijk verplicht.

Nederland kent dergelijke verplichtingen niet, maar dat betekent niet dat je geen steentje kan bijdragen. Belgisch sierbestrating bedrijf Ebema heeft jarenlang ervaring en wil enkele tips en trends op dit gebied delen met de Nederlandse hovenierssector.

Tijd voor actie

De verharding die je legt, kan je dus maar beter slim en klimaatbestendig kiezen. Waterpasserende of waterdoorlatende verharding in je tuin is alvast een stap in de goede richting. Houd daarbij eerst en vooral rekening met de waterdoorlaatbaarheid van de ondergrond. Is de bodem nagenoeg ondoorlatend? Voorzie dan een drainagesysteem. Op die manier vertraag je de afvoer van water én is er een buffering zodat je overlast voorkomt.



Als fundering onder de verharding, gebruik je best een gewassen natuursteenslag zoals kalksteen, gebroken grind of zandsteen.

Drie tips voor slimme verharding

• Grasdallen of grasbetontegels & waterpasserende klinkers
Bij niet-poreuze waterpasserende tegels en klinkers sijpelt het water door de voegen. Hoe groter de voegen, hoe beter de bodeminfiltratie. Met gras of natuursteenslag tussen de tegels, krijg je een comfortabel en mooi effect. Ideaal voor opritten, patio's, enzovoorts.


Geen fan van groene voegen? Kies dan voor tegels of straatstenen met een open en poreuze betonstructuur

• Waterdoorlatende klinkers
Geen fan van groene voegen? Kies dan voor tegels of straatstenen met een open en poreuze betonstructuur. In dat geval kan je de voegen minimaal houden - met een opvulling van gewassen zand - maar dringt het water door ín de verharding zelf. Check wel even of de tegels een BENOR-kwaliteitsmerk dragen. Je kiest best voor een waterdoorlatendheid per hectare van minstens 540 liter per seconde.


• Stapstenen
Een tuinpad van betonnen stapstenen - in plaats van nauw aaneensluitende tegels - doorheen een grasveld oogt best charmant. En op deze manier beïnvloed je de waterdoorlaatbaarheid van het groene oppervlak zo min mogelijk.



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De tuinbeurs Gartenträume
vrijdag 23 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De tuinbeurs Garden Dream
donderdag 29 mei 2025
t/m zondag 1 juni 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
School abonnement
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Cursussen
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER